Gedraagt de New Yorkse politie zich als Mubarak?

Global Voices  | 16 november 2011 - 07:2516 nov - 07:25

Arabische landen kijken met verbazing naar gewelddadige ontruiming van Occupy.

In de Arabische wereld, waar vrijheid van demonstratie en meningsuiting een hot topic is sinds de Arabische Lente, is met verbazing gekeken naar de ontruiming van het Occupy-kamp in New York City. Dat schrijft Global Voices. De ontruiming ging gepaard met veel woede van de kant van de demonstranten en geweld van de kant van de politie. Dat geweld en de verwoedheid waarmee andersdenkenden verjaagd worden, herinnert mening inwoner van Egypte, Iran en Bahrein aan de methodes van hun eigen (voormalige) overheden.

De Egyptische activist Gigi Ibrahim, die in New York verblijft, vraagt zich of Twitter af of de politie in New York “een Mubarakje doet”.

Op Twitter schrijft zij: Cut trains, prevent press, tear up tents, use pepper spray, & arrest journalists ? NYPD are pulling a Mubarak on #Occupywallst

In de New York Review of Books staat een mooi inkijkje in de micromaatschappij van het Occupy-kamp van voor de ontruiming. Het kamp was al aan het veranderen, schrijft Michael Greenberg. Onder andere omdat de politie ontslagen gevangenen uit de Rikers Island gevangenis ernaar toestuurde, en in sommige gevallen er zelfs afzetten. De gevangenen werden begripvol opgenomen, merkt Greenberg op.

(Foto van accidentalist)

Plaats een reactie