Nederland-Duitsland: het klassieke 'haatduel' of een gewone wedstrijd?

Spiegel English  | 13 June 2012 - 09:2013 Jun - 09:20

Nederland en Duitsland zijn elkaars meest geliefde vijanden in ‘geritualiseerde oorlog’. En wat doet Leon de Winter in Duitsland tijdens het EK?

Vanavond voetbalt Nederland tegen Duitsland. Voor ons land is dit een belangrijke wedstrijd omdat het Nederlands elftal al een keer heeft verloren. En de tegenstander is Duitsland, Nederlands meest geliefde vijand.

Leon de Winter
De Nederlandse schrijver Leon de Winter heeft een interviewtournee in Duitsland gehouden om uit te leggen waarom zoveel Nederlanders Duitsland haten. De Winters woorden worden gretig genoteerd door Duitse journalisten. In minstens 12 Duitse kranten en tijdschriften zijn de afgelopen dagen interviews met De Winter (in Nederland geen bekende voetbalexpert overigens) verschenen over de wedstrijd Nederland-Duitsland.

Folklore
De Winter legt uit dat Nederlanders de Duitsers ten eerste haten vanwege de oorlog, al is dat voor de jeugd vooral folklore. Ten tweede heeft Nederland al zo vaak van Duitsland verloren bij beslissende wedstrijden dat Nederlanders het echt niet meer leuk vinden. Ook De Winter lijdt volgens eigen zeggen nog steeds onder de nederlaag van 1974, toen Duitsland van Nederland won in de finale van het wereldkampioenschap in München.

Oorlog en verkrachting
De Winter slaat stoere taal uit in de Duitse media: voetbal is volgens hem ‘geritualiseerde oorlog’ en ‘geritualiseerde verkrachting’ en mag niet ‘te vrouwelijk’ worden. De verslaggever van Der Spiegel gelooft overigens niet dat de Duitsers de Nederlanders willen verkrachten. De Duitse Mannschaft wil gewoon winnen. Dat gaan ze overigens volgens De Winter ook doen. Hij denkt dat Duitsland het sterkste team heeft. De Nederlandse spelers beschikken volgens de auteur over onvoldoende killer instinct.

Caravans
Het Duitse weekblad Focus heeft de geschiedenis van de belangrijke wedstrijden die Duitsland en Nederland sinds 1974 tegen elkaar speelden op een rij gezet. Het blad noemt ook de reclamespotjes waarin gepensioneerde Duitse en Nederlandse echtparen in caravans het op de snelweg tegen elkaar opnemen.

Mildheid
Volgens The Chicago Tribune zijn de Nederlanders en de Duitsers veel milder geworden de afgelopen jaren. De meeste spelers en de trainers zouden de wedstrijd van vanavond gewoon zien als een wedstrijd tussen twee sterke teams en niet als een oorlog tussen erfvijanden.

En nog een keer de oorlog
De animositeit tussen Nederland en Duitsland is ook afgenomen omdat Nederlanders minder zwart-wit zijn gaan denken over de Tweede Wereldoorlog. Dat noemt Joris Luyendijk in The Guardian als één van de oorzaken voor de ontspannener sfeer voor de wedstrijd van vanavond. We realiseren ons nu dat ‘de Nederlanders’ niet allemaal willoze slachtoffers waren van de nazi’s. Veel Nederlanders hielpen vrijwillig mee aan de Jodenvervolging en namen dienst bij de SS.

Plaats een reactie