De volhardende nazi's

Die Zeit  | 16 November 2011 - 07:0516 Nov - 07:05

Britse historicus Ian Kershaw ontrafelt waarom het Derde Rijk niet eerder is ondergegaan.

Duitsland is in de greep van nieuwe, zeer gewelddadige nationaal-socialisten die teruggrijpen op de ideeën van de oude nationaal-socialisten. Waarom die zo lang gehoorzaam aan Hitler bleven, probeert de Britse historicus Ian Kershaw uit te leggen in zijn nieuwste boek The End, dat onlangs ook in het Duits is vertaald.

Die Zeit bespreekt Das Ende en looft Kershaws archiefwerk. De schrijver wilde zich niet beperken tot Hitlers waanideeën, maar achterhalen wat de Duitse bevolking dacht. Daarvoor las hij vele autobiografische documenten zoals dagboeken en brieven.

Op grond van die bronnen komt Kershaw tot de conclusie dat vanaf de aanslagen op Hitler de sympathie van de gewone Duitsers voor hun Führer afneemt. Toch blijft de machtsstructuur van het nazi-regime intact waardoor van een capitulatie nog geen sprake is.

De groep fanatieke nazi’s rond Hitler oefenen daarnaast een enorme terreur waarmee elke twijfel en tegenstand letterlijk uitroeien. Een andere reden om tot het einde door te blijven vechten is angst voor de wraak van de vijand. De Russen hadden al in 1944 op gruwelijke wijze huisgehouden aan de Oost-Pruisische grens bij de verovering van Nemmersdorf.

Er is nog een derde reden die maakte dat de nationaal-socialisten tegen beter weten in bleven doorvechten. De nazikopstukken wisten dat er voor hen geen toekomst was na de oorlog. Zonder Hitler zouden ze verloren zijn.

(Foto: Hitlerjugend in 1943 Bundesarchiv)

Plaats een reactie