Rwanda sluit gacaca-rechtbanken na 2 miljoen berechtingen

Al Jazeera English  | 19 June 2012 - 10:0919 Jun - 10:09

Volksrechtbanken hebben bijgedragen aan etnische verzoening en een beter begrip van de genocide in Rwanda.

De Rwandese gacaca-rechtbanken, een soort volkstribunalen, zijn gesloten. De gacaca-tribunalen golden als omstreden, maar ze worden ook geprezen vanwege hun bijdrage aan de etnische verzoening in Rwanda, waar in 1994 een burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s plaatsvond. Naar schatting zijn 500.000 tot 1 miljoen mensen het slachtoffer geworden van genocide in een periode van 100 dagen.

Voor de meer dan 12.500 gacaca-rechtbanken in Rwanda zijn sinds 2001 bijna twee miljoen mensen verschenen die ervan verdacht werden, meegedaan te hebben aan de volkerenmoord. De gacaca-rechtspraak komt voort uit de traditionele culturen in Rwanda, waar de rechtspraak in handen van de lokale gemeenschap ligt. De gacaca-rechtbanken waren ook bedoeld om de officiële rechtbanken te ontlasten omdat zoveel mensen hadden meegedaan aan de genocide.

Hoewel er ook kritiek was op de procedures van de rechtbanken en de behandeling van verdachten, wordt algemeen aangenomen dat de gacaca-tribunalen veel hebben bijgedragen aan etnische verzoening en een beter begrip van wat er in 1994 is gebeurd in Rwanda.

30 procent van de verdachten die voor een gacaca-rechtbank terecht stonden werd vrijgesproken. 10 procent kreeg een levenslange gevangenis.

(Foto van Elisa Finochiaro)

Plaats een reactie