Virale video van Greenpeace fopt Shell, media en publiek

Forbes  | 20 June 2012 - 08:5420 Jun - 08:54

Shells reputatie werd beschadigd door een slimme video over een lekkende boortoren en zielige ijsberen die al snel viraal ging.

Mediamanipulatie in zijn puurste vorm, zo omschrijft Forbes de video die Greenpeace over Shell maakte. In de video, die werd uitgebracht als een filmpje over een intern feestje bij Shell om de te vieren dat het oliebedrijf gaat boren in Alaska, is te zien hoe een cola-automaat in de vorm van een boortoren lek raakt en niet meer kan stoppen met spuiten. Grote paniek onder de genodigden, die proberen het lek te stoppen met de speelgoedijsberen die op tafel staan. Degene die het feestje aan het filmen is, wordt de zaal uitgejaagd. Even later staat de video op YouTube onder de titel #ShellFAIL: Private Arctic Launch Party Goes Wrong.

Het filmpje is niet echt, maar wel effectief omdat de media en het publiek namelijk aanvankelijk wel dacht dat het echt was. Ook het beeld van de niet te stoppen spuitende cola-automaat en de ijsberen die worden opgeofferd is duidelijk. Shell wist natuurlijk wel dat het niet echt was, maar de multinational had geen middelen om de anticampagne te stoppen.

#Fail
Ook de vorm is heel slim gekozen. Het filmpje wordt gepresenteerd als een pr-blunder. Iemand filmt een feestje, er gaat iets mis op het feestje, de filmer wordt belemmerd, maar het filmpje is al gemaakt en belandt op YouTube. Zo gaat het tegenwoordig vaak echt. Ook de titel #ShellFAIL: Private Arctic Launch Party Goes Wrong weerspiegelt de social media-realiteit waarin we leven. Fail is het populaire woord op Twitter dat wordt gebruikt voor alles waar men ontevreden over is en de hashtag (#) vormt een automatische hyperlink die bijdraagt aan de snelle verspreiding van een verhaal of een mening.

Hoax
De video was een hoax, gemaakt door activisten van Yes Lab en Greenpeace om te waarschuwen tegen de gevaren van olieboringen in Alaska. Shell wil deze zomer beginnen met boringen in Alaska.

De Greenpeace-campagne leek heel echt. Ook omdat Shell zogenaamd advocaten afstuurde op websites en bloggers die over de video schreven. Sommige bloggers trapten er nog in ook (wat ze dan later weer bekenden op hun weblogs).

Kwetsbaar
De campagne steekt knap in elkaar, maar laat ook zien hoe kwetsbaar organisaties zijn geworden in deze tijden van snelle sociale media, schrijft Ad Age. Als iets waar lijkt, zal het ook wel waar zijn. En als het filmpje en het verhaal zo goed is als #ShellFAIL: Private Arctic Launch Party Goes Wrong is het misschien ook wel zonde om het kapot te checken voordat je er over schrijft of het simpelweg deelt op Twitter, Facebook en Tumblr.

Plaats een reactie