Julian Assange van WikiLeaks vraagt asiel in Ecuador aan

BBC News  | 20 juni 2012 - 10:5920 jun - 10:59

Uitlevering aan Zweden voor verkrachting kan tot doodstraf in de Verenigde Staten leiden wegens het uitlekken van staatsgeheimen.

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, heeft asiel aangevraagd in Ecuador. De bekende klokkenluider heeft zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Ecuador in Londen. Assange zegt de doodstraf in de Verenigde Staten te vrezen.

Assange mag van Groot-Brittannië uitgeleverd worden aan Zweden. In Zweden wordt hij verdacht van verkrachting. De WikiLeaks-oprichter is bang dat Zweden hem naar de Verenigde Staten uitlevert. De VS willen Assange graag hebben omdat hij via zijn site vele militaire en staatsgeheimen heeft uitgelekt. Op het openbaar maken van dergelijke informatie staat in sommige gevallen de doodstraf. The Guardian heeft een tijdbalk die het verloop van de procedures tegen Assange schetst.

Omdat een ambassade als soeverein grondgebied van een land wordt beschouwd, kan de Britse politie Assange niet oppakken zolang hij zich in het gebouw van de Ecuadoriaanse ambassade bevindt.

(Foto: uitsnede van de cover van Time Magazine van 13 december 2010)

Plaats een reactie