Google waarschuwt voor censuur in democratische landen

PC World  | 22 June 2012 - 06:1522 Jun - 06:15

Ook Europese democratieën als Spanje en Polen willen kritiek op politici laten verwijderen door het zoekbedrijf.

Google zegt jaarlijks meer dan 1.000 verzoeken van overheden te krijgen om politiek onwelgevallige content te verwijderen. Afgelopen maandag heeft het zoekbedrijf zijn nieuwe Transparancy Report gepubliceerd dat laat zien wie welke verwijderingsverzoeken doet.

Democratische landen
Google zegt op zijn weblog geschokt te zijn over de verzoeken omdat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat en omdat sommige verzoeken afkomstig zijn van westerse, democratische landen waarvan je niet zou verwachten dat ze burgers censureren. Het gaat onder meer om verzoeken van Spanje en Polen.

Spanje vroeg Google om 270 links naar weblogs en nieuwsberichten over politici te verwijderen uit de index. In deze artikelen werden de politici bekritiseerd. Uit Polen kwam een verzoek van een overheidsorganisatie om een link te verwijderen naar een site die kritiek had op de organisatie. Google zegt geen gehoor te hebben gegeven aan de wensen van de Spaanse en Poolse overheden en organisaties.

Urineren
Het Canadese Passport Office heeft Google verzocht een video van YouTube (eigendom van Google) te verwijderen waarop te zien is hoe een Canadees op zijn paspoort urineert. Het bedrijf zegt dit verzoek niet te hebben gehonoreerd.

De Nederlandse overheid heeft geen verzoeken gedaan om informatie van het web te verwijderen, maar heeft Google wel in de tweede helft van 2011 37 keer om gegevens gevraagd, zo blijkt uit het Google Transparency Report. Google ging op 59 procent van de verzoeken van de Nederlandse overheid in.

Censuurcode
Google-ontwikkelaar Tim Bray heeft voorgesteld om een aparte http-code in te voeren voor gecensureerde websites. Bray wil dat internetgebruikers http-statuscode 451 Unavailable for Legal Reasons zien als een pagina niet kan worden getoond vanwege een gerechtelijke uitspraak. In Nederland wordt de website van The Pirate Bay op last van de rechter geblokkeerd door providers.

Plaats een reactie