Israël eist wachtwoorden van toeristen om hun privémail te kunnen lezen

Haaretz  | 23 June 2012 - 11:4423 Jun - 11:44

‘Uw paspoort en uw wachtwoord graag.’ Drie Amerikaanse toeristen moeten hun mail laten lezen aan veiligheidsdienst op Ben Gurion Airport.

Toeristen die naar Israël gaan en landen op Ben Gurion Airport in Tel Aviv kunnen de vraag krijgen of ze hun wachtwoord voor hun e-mailaccount willen geven. Drie Amerikanen met een Arabisch klinkende naam kregen volgens de Israëlische krant Haaretz deze vraag en werden tijdens een ondervraging verplicht hun email te laten lezen.

Arabische namen
Najwa Doughman (26) en haar vriendin Sasha Al-Sarabi (24) wilden Israël bezoeken. Doughman voor de derde keer en Al-Sarabi voor het eerst. Beide vrouwen zijn Amerikaans staatsburger. Hun families zijn van Palestijnse komaf. Op de luchthaven Ben Gurion werden ze na de landing streng ondervraagd. De medewerkers van de veiligheidsdienst vroegen onder meer of de vrouwen zich meer Arabisch dan Amerikaans voelden en waarom ze uitgerekend in Israël met vakantie wilden, en niet naar bijvoorbeeld Mexico of Canada. Doughman werd vervolgens gevraagd haar wachtwoord voor haar Gmail-account in te vullen voor de ondervrager.

Cel
Vervolgens las de ondervrager haar mail en chats door (Gmail kent ook een chatdienst) en scande de berichten op woorden als “Palestine”, “Israel”, “West Bank” en “International Solidarity Movement”. Ze sloeg ook een aantal e-mails, namen en telefoonnummers op. Na een periode van 8 uur (5 uur ondervraging en 3 uur wachten) krijgen de Amerikaanse vrouwen te horen dat ze Israël niet in mogen. De vrouwen worden vervolgens uitgebreid gefouilleerd op een manier die ze als vernederend en intimiderend beschouwen en worden in een cel op de luchthaven opgesloten. Na enkele uren worden ze op een vlucht naar Frankrijk gezet. Doughman heeft hun ervaringen beschreven op het weblog Mondoweiss.

Ook een derde Amerikaanse vrouw, Sandra Tamari, moest haar wachtwoord geven op de luchthaven. Zij weigerde dit te doen. Ook Tamari, een 42-jarige Quaker van Palestijnse afkomst, mocht Israël niet in.

Amerikaanse ambassade
Tamari neemt tijdens haar urenlange ondervraging op het vliegveld contact op met de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv. Als ze om hulp vraagt, is de eerste vraag die haar wordt gesteld: “Bent u joods?” Als Tamari antwoordt dat ze een in de Verenigde Staten geboren christen is van Palestijnse afkomst, zegt de ambassademedewerker dat ze niets voor haar kan doen. Tamari beschrijft haar ervaringen in de Belleville News-Democrat, een regionale krant in Illinois.

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet bevestigt volgens Haaretz de ondervraging van de drie Amerikanen en zegt dat de Israëlische toestaat dat toeristen om hun wachtwoord voor hun e-mailaccount wordt gevraagd.

(Foto van Matthew Wilkinson)

Plaats een reactie