Afghaanse mannen in de tent

Foreign Policy  | 17 november 2011 - 00:4617 nov - 00:46

2.200 stamleiders vergaderen op initiatief van de Afghaanse president in tenten over de relatie tussen hun land en de Verenigde Staten.

Als er in Afghanistan over belangrijke zaken gesproken moet worden, komen duizenden mannen van verschillende stammen bij elkaar in tenten. Loya jirga wordt deze traditie genoemd. De samenstelling en het aantal deelnemers zijn elke keer verschillend.

Deze week vindt een vier dagen durende loya jirga plaats waaraan 2.200 stamleiders deelnemen. De vergadering is bijeengeroepen door de president van Afghanistan. Het thema is de relaties tussen Afghanistan en de Verenigde Staten. De VS willen graag dat de Afghaanse overheid de vredesbesprekingen met de Taliban hervat.

Op de site van Foreign Policy is een prachtige fotoserie te zien van verschillende loya jirga’s. Ook is er achtergrondinformatie over de eeuwenoude traditie van de loya jirga te vinden en een interview met Thomas Barfield, hoogleraar antropologie aan Boston University en Afghanistan-deskundige, over de oorsprong van deze manier van vergaderen en hoe wordt bepaald welke stamleden worden afgevaardigd.

(Foto van Gideon Tsang)

Plaats een reactie

Under the Big Tent (Foreign Policy)