Obama's slechte relatie met Canada

Foreign Affairs  | 29 June 2012 - 10:4229 Jun - 10:42

President Obama let meer op zijn verkiezingscampagne dan op de relatie met de grootste handelspartner van de VS. Tienduizenden banen en een goede verstandhouding gaan verloren.

Barack Obama had voor tienduizenden banen voor Amerikanen kunnen zorgen als de Keystone XL pijplijn meteen aangelegd had mogen worden. Deze pijplijn zorgt voor een toevoer van 700.000 vaten olie per dag van Canada naar Texas, waar ze zitten te springen om olie. Vanwege zijn verkiezingscampagne heeft Obama toegegeven aan milieuactivisten en de goede relatie met Canada, de grootste handelspartner van de Verenigde Staten, verslechterd. Dat schrijft Foreign Affairs in een analyse over Obama’s slechte relatie met Canada.

De geblokkeerde oliepijplijn is volgens Foreign Affairs niet de enige vergissing van Obama. De Verenigde Staten steunden Canada nauwelijks toen het land een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wilde. Uiteindelijk trok Canada zich terug als kandidaat en kreeg Portugal de zetel.

Ook de druk van de VS op Canada om de landbouwsubsidies te verlagen, viel bij de noorderburen niet in goede aarde. De VS houden zelf hun landbouwsubsidies namelijk wel in stand. Lagere subsidies in Canda levert meer op voor de VS, maar niks voor Canada.

(Foto van Anirudh Koul)

Plaats een reactie