Cambodjaanse vrouwen verkopen hun haar voor rijst

The Phnom Penh Post  |  3 July 2012 - 10:45 3 Jul - 10:45

Mensenhaar is big business in Cambodja.

In Cambodja verkopen arme vrouwen hun haar om eten te kunnen kopen. Het gaat om vrouwen die door projectontwikkelaars zijn verdreven uit hun eigen dorpen. Dat schrijft The Phnom Penh Post. Het haar wordt gebruikt voor pruiken en ‘extensions’.

De vrouwen zijn niet blij met hun korte kapsels, maar knippen hun haar telkens af om te verkopen zodra het weer lang is. Ze voelen zich in hun waardigheid aangetast, maar hebben weinig andere bestaansmiddelen. Per haardos krijgen de vrouwen volgens de Cambodjaanse krant 7 tot 12 dollar.

Mensenhaar is een nieuwe markt voor Cambodja. Het meeste ‘natuurlijke’ haar komt uit India en China. De Cambodjaanse haar start-up Arjuni is in twee jaar tijd uitgegroeid tot een groot bedrijf met 80 personeelsleden en een omzet van één miljoen dollar. Daarmee is Arjuni in korte tijd een speler op de wereldmarkt voor mensenhaar geworden. Wereldwijd gaat er volgens de New York Times in de handel in haarextensies 250 miljoen dollar om.

Janice Wilson, de eigenaar van Arjuni, zegt in de New York Times dat veel van haar personeelsleden voorheen in de seksindustrie werkten. De handel in haar biedt hen een alternatief. Ze hoeven niet meer hun lichaam te verkopen, maar delen van het lichaam van andere vrouwen.

(Foto van The New York Times)

Plaats een reactie