'Een zakenkabinet is zo slecht nog niet'

The Guardian/Presseurop  | 18 November 2011 - 10:3918 Nov - 10:39

Technocraten kunnen positieve rol in crisistijd spelen.

De benoeming van niet-politici Lucas Papademos en Marion Monti in Griekenland en Italië stuit op veel verzet. Maar in het verleden hebben experts vaak een positieve rol gespeeld in crisistijd, aldus The Guardian.

Als we door de Britse kranten van de afgelopen week bladeren, valt op dat er steeds vaker sprake is van een zeldzame politieke ondersoort: de “technocraat”. Tot de prominente technocraten behoren onder andere de Italiaanse premier Mario Monti en de Griekse premier Lucas Papademos, die volgens de kranten in deze topfuncties zijn beland om dictaten van hun “betaalmeesters” in Duitsland en Frankrijk uit te voeren.

De term “technocratie” stamt van de Griekse woorden “tekhne”, dat vaardigheid betekent, en “kratos”, dat macht betekent. Daarmee beloven technocraten letterlijk dat ze “probleemoplossers” zijn, politici die besluiten nemen op basis van hun expertise of hun specialistische kennis over een bepaald onderwerp in plaats van dat ze daarmee een bepaalde belangengroep of politieke partij tevreden willen stellen.

(Foto van “Lezioni d“Europa”:http://www.flickr.com/photos/lezionideuropa/3525201962/in/photostream/)

Plaats een reactie