Nu in de winkel

17 September t/m 01 October

VASTE RUBRIEKEN

Wereldnieuws
Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Controverse
Er worden vanaf 2021 geen aparte zilveren beren meer uitgereikt voor beste actrice en beste acteur op de Berlinale. Maar zorgen g enderneutrale prijzen wel voor minder discriminatie in de filmindustrie?

Forum Europaeum
Wie zijn de Europeanen? Is er iets wat Zuid-Italianen met Spitsbergers en wat Litouwers met Parijzenaren verbindt? Over onze gezamenlijke Europese geschiedenis en over hoe we de toekomst in eigen hand kunnen nemen gaan het Forum on European Culture dat plaatsvindt van 17 tot 20 september op verschillende locaties in Amsterdam, én deze editie van 360.

DOSSIER EUROPESE CULTUUR

Onterecht in diskrediet
Gemeenschap | De term ‘Europese beschaving’ is onterecht in diskrediet geraakt, aldus historicus Orlando Figes.

Gedeelde en verbindende waarden
Waarden | Europeanen vinden het zo vanzelfsprekend dat ze het zelf niet meer zien, maar er is wel degelijk sprake van een Europese demos, stelt de van oorsprong Amerikaanse Susan Neiman.

Klokkenluidster tegen wil en dank
Racisme | Als de Engelse profvoetballer Eniola Aluko een klacht indient tegen racisme, ondervindt ze aan den lijve wat er gebeurt in de sport als een Brits-Nigeriaanse vrouw zich uitspreekt.

Meer dan alleen ‘wit’
Identiteit | De term ‘Afropeaan’ was voor schrijver en fotograaf Johny Pitts een openbaring. Hij onderzoekt deze identiteit in woord en beeld.

De medeplichtigheid van de massa
Herinneren | Als we naar een betere toekomst willen, moeten we onze geschiedenis kennen en ook de zwarte bladzijden onder ogen zien, zegt schrijver Géraldine Schwartz.

HORIZON, CULTUUR EN WETENSCHAP

Fossielen zoeken op het strand
De Zuid-Engelse kust was 200 miljoen jaar geleden de bodem van een tropische zee. Nu is de ‘Jurassic Coast’ het walhalla voor geologen.

Mikadofazant versus vlinder
Een ontwerpwedstrijd voor een nieuw paspoort brengt in Taiwan een discussie over de nationale identiteit op gang. Het land van bubbelthee, beren en hoge wolkenkrabbers – en allesbehalve Chinees.

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.