Met pensioen 
op je veertigste

| Christoph Gurk | 06 september 2018

De Duitser Oliver Noelting is 29 jaar en wil over tien jaar met pensioen. Met slim beleggen moet dat lukken, zo heeft hij berekend, mits hij zuinig leeft. En zoals hij zijn er steeds meer.

Als Oliver Noelting met pensioen is, wil hij vooral gaan skateboarden. Geen klassieke discipline voor een gepensioneerde, maar Noelting wordt dan ook geen klassieke pensioentrekker. Hij zal geen lang arbeidsleven achter de rug hebben en geen midlifecrisis. Als alles goed gaat, kan Noelting na nog geen 
15 jaar werken met pensioen. Hij zou dan begin 40 zijn. Noelting is nu 29 jaar. Groot, slank, sikje en slobbershirt. Je ziet hem zo voor je in een college filosofie, maar Noelting is media-informaticus, heeft een parttimebaan als softwareontwikkelaar en werkt daarnaast als freelancer of helemaal niet, zoals vandaag. De zon schijnt 
en Noelting zit op het balkon van de woning die hij met zijn vriendin heeft gehuurd. Twee kamers in een jarenvijftigpand in Hannover. ‘Meer hebben we niet nodig,’ zegt Noelting. Een zinnetje dat ook het pensioenidee verklaart, evenals de weg daarnaartoe.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid