Moet de overheid ons 
baanzekerheid bieden?

The Guardian

| Londen | 22 augustus 2018

Amerikaanse progressieven als Bernie Sanders willen dat de overheid iedere inwoner een baan garandeert. Een irrealistische utopie of een oplossing voor de uitdagingen van morgen, 
zoals robotisering?

JA

‘Een binnentrekkend leger kun je weerstaan, maar een idee 
waar de tijd rijp voor is niet,’ schreef Victor Hugo ooit. Pleidooien voor een gegarandeerde werkgelegenheid in de Verenigde Staten horen bij die laatste categorie. Progressieven van allerlei pluimage, van senator Cory Booker van New Jersey tot Bernie Sanders, propageren het idee dat overheden op alle niveaus ervoor moeten zorgen dat mensen niet buiten hun wil stilzitten. Het is goed nieuws dat het werkgelegenheidsbeleid, een thema waar in ontwikkelde landen lang geen aandacht voor was, weer op de agenda komt te staan. Uit peilingen blijkt dat het idee 
van werkzekerheid aanslaat: meer dan de helft van de kiezers 
is ervoor. Deze verheugende populariteit heeft wel iets paradoxaals, aangezien de werkloosheid in de Verenigde Staten toch al erg laag is.
Maar dat lage werkloosheidscijfer is vertekend, omdat alleen mensen die actief zoeken worden meegerekend en niet de miljoenen die dat allang hebben opgegeven. Reken je die laatste groep wel mee, dan blijkt een op de zeven Amerikanen zonder werk te zitten. Een garantie op een baan biedt hun weer hoop in deze bikkelharde tijden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid