De koran als constitutie

Hürriyet Daily News  | 17 July 2012 - 06:3017 Jul - 06:30

Het heilige boek van de moslims noemt zichzelf een ‘gids’. Politici moeten het niet als grondwet misbruiken, aldus Hürriyet Daily News.

Toen Mohammed Morsi president van Egypte werd, voelde hij zich opgelucht, schrijft columnist Mustafa Akyol van de Hürriyet Daily News. Morsi is lid van de Moslim Broederschap. Akyol, auteur van Islam Without Extremes: A Muslim Case For Liberty, gaat ervan uit dat Morsi Egypte kan verenigen.

Maar daarvoor moet Morsi wel wat dromen en slogans laten varen, meent Akyol. De columnist ergert zich aan Morsi’s motto ‘De koran is onze constitutie’ die werd uitgesproken voor de Egyptische presidentsverkiezingen. ‘De koran is onze constitutie’ is een populair motto voor allerlei stromingen van het islamisme, niet alleen voor de Moslim Broederschap.

Akyol wijst erop dat nergens in de koran staat dat het boek een grondwet is voor een partij, een natie of een volk. De koran zegt over zichzelf dat het een ‘gids’ voor individuele gelovigen is. Gelovigen kunnen de koran als leidraad gebruiken, zegt Akyol, maar de Moslim Broederschap moet voor een democratisch pad kiezen.

(De koran op iPad en iPhone. Foto van Muhammad Badi)

Plaats een reactie

Is the Quran a ‘constitution’? (Hürriyet Daily News)