Rusland legt media, NGO's en demonstranten aan banden

Ria Novosti  | 18 July 2012 - 06:1018 Jul - 06:10

Poetin beperkt de vrijheid van meningsuiting van de oppositie op zoveel mogelijk fronten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft buitenlandse niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) aan banden gelegd. Volgens een nieuwe wet worden medewerkers van buitenlandse ngo’s als “buitenlandse agenten” beschouwd. Ngo’s moeten voortaan elk kwartaal een gedetailleerd verslag maken over hun activiteiten. De wet is volgens tegenstanders bedoeld om de oppositie de mond te snoeren. Onlangs werd een anti-demonstratiewet ingevoerd die het mogelijk maakt dat illegale demonstraties met 7.300 euro worden beboet. Eerst bedroeg de boete 50 euro.

Na de NGO’s en de demonstraten zijn de media aan de beurt. De Doema heeft al een wet goedgekeurd die de overheid de bevoegdheid geeft om websites offline te halen zonder toestemming van een rechter. De wet is bedoeld voor kinderporno, maar de vrees bestaat dat Poetin ook de oppositie monddood wil maken door sites uit de lucht te halen.

Russische media die vanuit het buitenland worden gefinancierd worden op dezelfde manier aan banden gelegd als de ngo’s als het aan Poetins partij ligt.

(Vrijwilligers van de internationale milieuorganisatie 350.org houden een actie in een park in Moskou. Foto van 350.org)

Plaats een reactie