Engeland is even een legerstaat en een politiestaat

The Independent  | 17 July 2012 - 13:5817 Jul - 13:58

Militairen en politiemensen nemen de macht over in Londen omdat beveiligingsbedrijf G4S er niet in slaagt de Olympische Spelen te beveiligen.

Het leger heeft even de macht overgenomen in Londen. De beveiliging van de Olympische Spelen is namelijk niet goed geregeld. Het bedrijf G4S kan zijn taak niet aan ondanks een contract van een kwart miljard pond. Op belangrijke posities bij G4S zijn nu militairen gestationeerd die ervoor moeten zorgen dat de Spelen veilig verlopen. Ook politiemensen nemen taken van het particulieren beveilingsbedrijf over.

Ondertussen moet Nick Buckles, de baas van G4S, zich tegenover het Britse parlement verantwoorden over het enorme falen van zijn bedrijf. Hij zei dat het contract van 250 miljoen pond financieel gezien niet zoveel voorstelde voor G4S. De opdracht was goed voor het aanzien van het bedrijf. Inmiddels is het aanzien van G4S gedaald tot nul en is het bedrijf 15 procent van zijn beurswaarde kwijt (400 miljoen euro) en wordt de roep om het aftreden van Buckles (die een jaarsalaris van 830.000 pond heeft) steeds luider.

Personeel
Een van de grootste problemen voor de veiligheid is het gebrek aan personeel. G4S heeft wereldwijd 657.000 werknemers. Toch wilde het bedrijf voor de beveiliging van de Olympische Spelen per se 10.000 nieuwe, goedkope en onervaren mensen aannemen. Er werd geworven onder werklozen en recente immigranten die slecht Engels spraken. Vanwege de slechte betaling en de beroerde arbeidsomstandigheden lieten bijna alle nieuwe werknemers van G4S het afweten. Ze kwamen niet opdagen.

Het Britse parlement moet nu uitzoeken waarom G4S, het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld, zo gefaald heeft. Het bedrijf heeft veel ervaring met opdrachten van de Britse overheid en is mede om die reden gekozen als beveiliger van de Spelen. De firma runt zes gevangenissen en twee detentiecentra voor asielzoekers. Daarnaast verzorgt G4S de beveiliging van enkele Britse vliegvelden en rechtbanken.

Live blog
The Guardian doet live verslag op een weblog van de ondervraging van Nick Buckles door het parlement.

(Soldaten in Londen. Foto van Freddie Brown)

Plaats een reactie