Amerikanen willen minder schietpartijen, maar niet minder wapens

Huffington Post  |  7 August 2012 - 11:35 7 Aug - 11:35

Politici willen de vrije verkoop van wapens niet verbieden of beperken.

In de Verenigde Staten woedt een debat over het aan banden leggen van de verkoop van wapens. In de meeste Amerikaanse staten is het vrij gemakkelijk om legaal één of meerdere wapens te kopen.

Het recht om een wapen te dragen en te gebruiken is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet en voor veel Amerikanen is het een belangrijk recht. De recente schietpartijen in Aurora (12 doden) en Oak Creek (6 doden) worden alom betreurd, maar volgens veel politici is het niet nodig om de vrije verkoop van wapens te verbieden. Ze willen hoogstens iets ondernemen tegen illegale wapens.

Slachtoffers, overlevenden en nabestaanden van mass shootings roepen politici op om voor strengere wapenwetten te zorgen. Volgens Nancy Pelosi, de leider van de Democratische partij in het Huis van Afgevaardigden is er geen meerderheid in het Congres voor strengere wapenwetgeving. Ook president Obama ziet niets in wetgeving. Obama vindt dat Amerikanen bij zichzelf te rade moeten gaan om een antwoord te vinden op de vraag waarom er zoveel schietpartijen in het land zijn.

Europa
The Washington Post richt zich op Europa en de Europese pers. Europese journalisten vragen zich af waarom de Verenigde Staten geen strengere wetgeving aanneemt voor wapens. Maar Europa vergeet, aldus de WP, dat de Oostenrijkse Glock het meest verkochte handwapen ter wereld is. In 2010 exporteerde Oostenrijk 431.118 Glocks naar de Verenigde Staten.

(Foto van Kimberley Indergrand)

Plaats een reactie