Duitse soldaten mogen vechten in eigen land

Die Zeit  | 17 augustus 2012 - 14:4117 aug - 14:41

Kritiek op besluit van het Bundesverfassungsgericht om het leger in te zetten bij binnenlandse bedreigingen.

In Duitsland mag het leger voortaan ingezet worden voor binnenlandse gevechten om het land te verdedigen tegen aanvallen van bijvoorbeeld terroristen. Dat heeft het Bundesverfassungsgericht besloten. In Duitsland wordt verontwaardigd gereageerd op dit besluit.
De inzet van het Duitse leger, in binnen- en buitenland, ligt nog steeds bijzonder gevoelig wegens de misdaden tegen de menselijkheid die Duitse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gepleegd.

De Süddeutsche Zeitung spreekt van een “catastrofale beslissing” van het hof in Karlsruhe. Volgens commentator Heribert Prantl is het Bundesverfassungsgericht te ver gegaan met dit vonnis. De rechters hebben de grondwet veranderd en niet slechts geïnterpreteerd.

Die Zeit vindt dat er een fundamenteel verschil is tussen de politie en het leger. De politie is er om mensen te beschermen en soldaten hebben als taak de vijand doden. Een beschermende taak mag ook het leger in bepaalde gevallen binnen Duitsland uitoefenen. Maar nu mag het leger ook ingezet worden om terrorismeverdachten te doden.

(Foto van Bundeswehr-Fotos)

Plaats een reactie