Is Ecuador leuk voor Julian Assange?

Foreign Policy  | 18 August 2012 - 09:2418 Aug - 09:24

Vijf redenen waarom het de WikiLeaks-leider zal bevallen in Ecuador als hij de ambassade ooit kan verlaten.

Ecuador wil Julian Assange politiek asiel verlenen. Hij mag voorlopig de Ecuadoriaanse ambassade in Londen niet uit, maar als hij Ecuador weet te bereiken is de kans groot dat het land hem goed zal bevallen. Foreign Policy noemt vijf redenen waarom Assange en Ecuador bij elkaar passen.

1. Anti-Amerikanisme
Ecuador heeft het niet zo op de Amerikanen. Assange is als de dood om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten die hem beschuldigen van het lekken van staatsgeheimen.

2. Vriendelijke buren
De buurlanden van Ecuador zijn ook anti-Amerikaans. Fidel Castro is een bewonderaar van Assange. Hij heeft hem de “deep throat van het internet” genoemd.

3. Beperkte persvrijheid
Julian Assange zegt altijd voor totale openheid te zijn en heeft met verschillende kranten waaronder The New York Times en The Guardian samengewerkt. Zodra kranten op een manier over hem schrijven die hem niet bevalt, wordt hij echter woedend. De pers in Ecuador is misschien minder vijandig, schrijft Foreign Policy, en anders kan hij altijd nog procederen tegen journalisten.

4. Open internetmarkt
Ecuador kent een bloeiende interneteconomie. Dat biedt kansen voor Assange. Misschien kan hij aan de slag als internetconsultant.

5. Dance clubs
In Ecuador wordt veel gedanst. Vrienden van Assange hebben hem aangeraden om te dansen in de ambassade om genoeg beweging te krijgen.

(Foto van Maurizio Constanzo)

Plaats een reactie