Woede over rol van vrouwen in nieuwe Tunesische grondwet

Al Jazeera English  | 20 August 2012 - 11:1820 Aug - 11:18

Vrouwen worden gedefinieerd als tweederangsburgers.

In het nieuwe ontwerp voor de nieuwe Tunesische grondwet worden vrouwen gezien als complementair aan mannen. Vrouwen en mannen gaan de straat op om te demonstreren voor gelijke rechten voor vrouwen.

De demonstranten vrezen de toenemende islamisering van Tuniesië, schrijft Al Jazeera English. De huidige regeringspartij Ennahdha is islamistisch en conservatief.

Volgens de bewoordingen in de nieuwe grondwet worden vrouwen niet als zelfstandige en gelijkwaardige burgers gezien, maar als afhankelijk van mannen. Als vrouwen niet gezien worden als gelijkwaardige burgers kunnen ze ook geen aanspraak maken op de burgerrechten die in de grondwet zijn vastgelegd.

Tunesië kende tot de Jasmijnrevolutie een decennialange traditie van gelijke rechten voor vrouwen. Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1956 geldt de zogeheten Code of Personal Status die de gelijkberechtiging van man en vrouw regelt. Islamisten waren nooit blij met die wetten en proberen nu via de grondwet vrouwen ondergeschikt aan mannen te maken.

(Vrouwen in Tunis. Foto van Svetlana Grechkina)

Plaats een reactie