Vlaamse krant De Morgen weert het woord “allochtoon”

De Morgen/Presseurop  | 21 September 2012 - 10:1421 Sep - 10:14

De term “allochtoon” werkt stigmatiserend en uitsluitend, vindt de redactie van dagblad De Morgen.

De Morgen opent vandaag met een opvallende titel: “Waarom wij, De Morgen, ‘allochtoon’ niet meer gebruiken”. De hoofdredacteur, Wouter Verschelden, licht het besluit van de krant toe:

Deze krant kiest ervoor niet langer die terminologie te hanteren […] het woord [is] erg vaag. Hoewel het per definitie mensen zijn die ‘niet van hier’ zijn, gebruiken we het in de praktijk niet voor Nederlanders, Fransen of Duitsers. Het is een codewoord, een containerbegrip, waar een niet gelimiteerd aantal kwalificaties in passen. Moslim. Laagopgeleid. Kansarm. Arabier. Noord-Afrikaan. Niet-Europeaan.

De krant merkt ook op dat het “een linguïstisch uniek fenomeen” is:

In het Engels en Frans bestaat de terminologie gewoonweg niet. [In deze landen] wordt de groep nooit als één geheel onder hetzelfde afdak benoemd. [Het is] een simplistische, veel te ongenuanceerde labeling van een groep mensen. [Zelfs kinderen van immigranten] hebben grote kans om ook het label ‘allochtoon’ te krijgen. Wanneer stop je dan ooit allochtoon te zijn? […] kun je per definitie aan goede journalistiek doen met ‘allochtoon’ als term in de berichtgeving? Goed beseffende dat het stigmatiserend en uitsluitend werkt?

Het antwoord van de krant luidt ‘nee’, maar daarmee wil hij “de problemen van het multi-etnisch en multireligieus samenleven allerminst onder de mat vegen”.

Het besluit van de krant staat niet op zich. Het moet gezien worden in de context van recente gebeurtenissen die veel stof hebben doen opwaaien in België, zoals de film Femme de la Rue – een documentaire over vrouwen die in Brussel op straat worden lastiggevallen door jonge immigranten of tweede generatie-immigranten – de rellen in Antwerpen naar aanleiding van de film Innocence of Muslims, en het voornemen van Bart De Wever, leider van de nationalistische N-VA, om de slagzin van Antwerpen (‘’t Stad is van iedereen’) in te trekken mocht hij op 14 oktober burgemeester worden.

Bron: De Morgen/Presseurop.
(Foto van Martin Sharman)

Plaats een reactie