Contrast: Russische kampen en Noorse luxe gevangenis

Radio Free Europe  | 19 October 2012 - 10:1119 Oct - 10:11

Noorse gevangenen hebben een douche en suite en eigen joggingpaden, terwijl Russen afgebeuld worden in werkkampen.

Door de veroordeling van twee leden van de Russische punkband Pussy Riot tot een werkstraf in een kamp staan de werkkampen in Rusland weer in de belangstelling. Rusland telt 40 speciale werkkampen voor vrouwen. De kampen zijn berucht vanwege het onderlinge geweld, mishandelingen en seksueel misbruik door bewakers, het slechte eten en de gebrekkige medische zorg.

Volgens de Russische Inna Bazhibina, die zelf enkele jaren verplicht te werk gesteld was, lopen de bandleden het risico naar een van de ergste strafkampen gestuurd te worden omdat de zaak zoveel bekendheid heeft gekregen. In een interview met Radio Free Europe vertelt Bazhibina over de verschrikkingen in de Russische strafkampen.

In een fotogalerie laat RFE zien hoe het er in de kampen toe gaat:

Een groter contrast met de nieuwe Noorse gevangenis is nauwelijks denkbaar. Op de fotosite Feature Shoot zijn foto’s van de Italiaanse fotograaf Gughi Fassino te zien die hij maakte in een nieuwe, zeer luxe Noorse gevangenis in Halden. In deze gevangenis hebben alle gevangenen een eigen cel met een eigen en suite badkamer. Ze kunnen kook- en computerlessen volgen. Op designmeubels kunnen ze naar flatscreens kijken of computergames spelen. Ze kunnen ook joggen in een afgezet stuk bos. Alles in deze gevangenis is gericht op rehabilitatie en reïntegratie in de maatschappij, terwijl het Russische gevangenissysteem, en de werkkampen in het bijzonder, straf centraal stelt.

(Appèl in een Siberisch strafkamp. Foto van Radio Free Europe)

Plaats een reactie