Familie van Mitt Romney koopt stemcomputers

The Nation  | 22 October 2012 - 06:1622 Oct - 06:16

Republikeinse presidentskandidaat overtuigt werkgevers om werknemers dringend te adviseren op hem te stemmen en zijn familie neemt een belang in een bedrijf dat de stemmachines levert aan Ohio, de belangrijke swing state.

De methoden die de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney om de verkiezingsrace te winnen, komen niet altijd even democratisch over. Zo heeft Romney geprobeerd om werkgevers ervan te overtuigen hun werknemers dringend te adviseren om op hem te stemmen. Zakenman David Siegel dreigde op 8 oktober om zijn 8.000 werknemers te ontslaan als Barack Obama de presidentsverkiezingen wint. De 45.000 werknemers van Georgia Pacific kregen een informatiepakket waarin staat dat alles duurder wordt als ze op een kandidaat stemmen die het geld verspilt, waarmee Obama bedoeld wordt. Ook kleinere werknemers moeten van Romney hun werknemers vertellen op wie ze moeten stemmen.

Daarnaast heeft een bedrijf van de familie Romney een belang genomen in het bedrijf Hart Intercivic dat stemmachines maakt. Dat hebben onderzoeksjournalisten van onder meer The Nation en The New York Times onthuld. De stemcomputers van Hart Intercivic worden onder meer gebruikt in Ohio. Ohio is een belangrijke staat omdat het een zogeheten swing state is. Swing states zijn bepalend voor het verloop van de verkiezingen.

Er zijn geen aanwijzigingen dat de Romneys de stemmachines zullen manipuleren zodat Mitt wint, maar de betrouwbaarheid van stemmachines is nauwelijks te controleren. Om die reden zijn stemmachines in Nederland verboden.

Plaats een reactie