Republikeinen maken zwarte kiezers verdacht

The New Yorker  | 26 oktober 2012 - 12:2026 okt - 12:20

Waarom denken de Republikeinen dat veel kiezers die op de Democraten stemmen frauderen?

Zwarte Amerikanen stemmen doorgaans op een Democratische presidentskandidaat. Ook arme Amerikanen hebben een voorkeur voor de Democraten. Voorheen was registratie het enige obstakel voor kiezers. Nu hebben de Republikeinen er in enkele staten wetgeving doorheen gejaagd die kiezers verplicht om zich te identificeren voor ze hun stem uitbrengen. Volgens burgerrechtenorganisaties werkt deze wetgeving in het nadeel van arme kiezers omdat die vaak niet beschikken over een paspoort of een rijbewijs. Om kiezers tegemoet te komen mag je je in sommige plaatsen ook met een bibliotheekpas identificeren.

Volgens de Republikeinen is de id-wetgeving nodig om stemfraude te voorkomen. The New Yorker portretteert de Republikeinse jurist Hans von Spakovsky, de man achter het idee van de fraudeuleuze kiezer, en een familie die opeens verdacht wordt van fraude.

De Afro-Amerikaanse Teresa Sharp kreeg een brief in de bus waarin stond dat ze niet meer mocht stemmen. Pas als ze voor een commissie zou verschijnen, kreeg ze misschien weer de gelegenheid om aan de volgende presidentsverkiezingen mee te doen. Sharp was geselecteerd door een computerprogramma dat stemfraude opspoort. De vrouw voelde zich ook meteen als zwarte Amerikaanse aangesproken. Zwarten hebben in de VS pas laat gelijke rechten gekregen en werden vaak gehinderd als ze zich als kiezer wilden registreren.

Er is volgens The New Yorker geen bewijs dat er veel stemfraude plaatsvindt. Mensen die echter een brief krijgen waarin ze worden uitgenodigd om voor een commissie te verklaren dat ze geen fraudeur zijn, laten het er vaak bij zitten. Ze willen geen gedoe. Het gevolg is dat ze niet meer mogen stemmen.

(Foto van UIC Digital Collections)

Plaats een reactie