Britse bendes worden crimineler nu de leiders gepakt zijn

The Guardian  | 29 October 2012 - 10:0729 Oct - 10:07

De chaos op straat is nog groter geworden sinds de strenge aanpak van de kopstukken van jeugdbendes.

In Groot-Brittannië worstelt men met de aanpak van jeugdbendes. Het beleid was er tot nu toe op gericht om de leiders aan te pakken. Nu de leiders in de gevangenis zitten, blijken de bendes crimineler en gewelddadiger geworden te zijn. Er treedt een soort ‘Lord of the Flies’-effect op, schrijft The Guardian. Door het gebrek aan leiderschap treedt anarchie op en wordt het geweld niet meer gereguleerd.

Sinds de rellen van Londen voert de Britse overheid een actief beleid om jeugdbendes aan te pakken. Een groot deel van het geweld was afkomstig van leden van bendes. Van degenen die veroordeeld zijn vanwege een rol tijdens de rellen behoort meer dan 20 procent bij een bende.

Uit het onderzoek Gangs-Time To Wake van het Centre for Social Justice blijkt dat de aanpak van bendes gefaald heeft. Volgens het Centre for Social Justice hebben politie en justitie geen idee hoe bendes opereren en georganiseerd zijn. Het gevolg van de focus op de bendeleiders is dat de chaos op straat nog groter is geworden, aldus de onderzoekers Gangs-Time To Wake.

(Graffiti van een bende in Manchester Foto van Hugovk)

Plaats een reactie