Westerse terroristen bedreigen India

The Hindu  | 13 november 2012 - 06:4613 nov - 06:46

Arme mannen uit achterstandswijken zijn vatbaar voor extremisme.

Mohamed Merah, de moordenaar die in Toulouse zeven mensen heeft omgebracht, was ook van plan om een aanslag te plegen op de Indiase ambassade in Parijs.

India wordt bedreigd door terroristen uit westerse landen die in Pakistan of Afghanistan zijn geschoold door extremisten. Dat zegt hoogleraar Islamitische Studies Mathieu Guidère, werkzaam aan de Universiteit van Toulouse, in een interview met The Hindu.

Guidère, auteur van het boek Les Nouveaux terroristes, waarschuwt voor een nieuw soort terrorist. Volgens de Franse hoogleraar wordt India, en dan met name Indiase objecten in het buitenland, bedreigd door arme mannen uit westerse landen die een training tot terrorist volgen in bijvoorbeeld Pakistan of Afghanistan. Het gaat om jonge mannen uit achterstandswijken die vaak al een crimineel verleden hebben en die zich gemarginaliseerd voelen door de Arabische Lente. Ze willen niet meer democratie omdat ze denken dat ze toch niet kunnen profiteren van de nieuwe vrijheid. Ook de nieuwe islamistische regimes die in sommige Arabische landen aan de macht zijn na de Arabische Lente trekken potentiële terroristen aan.

Ook voor Frankrijk zelf en andere westerse landen vormen de terroristen een bedreiging, zegt Guidère. Hij verwacht dat veel jonge mannen vatbaar zijn voor extremisme omdat ze vinden dat de reguliere maatschappij ze niets te bieden heeft.

(Na de aanslagen in Mumbai in 2008. Foto van Sameer Gupta)

Plaats een reactie