De CIA is niet gelukkig met de film Zero Dark Thirty

Business Insider  | 24 December 2012 - 09:0624 Dec - 09:06

De CIA heeft gemarteld om achter de verblijfplaats van Osama bin Laden te komen. Maar er is meer dan dat, aldus CIA-directeur Michael Morell.

De CIA komt er niet goed vanaf in de film Zero Dark Thirty, die over de jacht op Osama Bin Laden gaat. Of wordt er een correct portret van de Amerikaanse inlichtingendienst geschilderd in de film? Martelt de CIA in het echt ook zoveel en zo grof als in de film gebeurt?

Michael Morell, de directeur van de CIA, heeft de film gezien en voelde zich geroepen een verklaring te schrijven voor alle medewerkers van de dienst die te lezen is op de website van de dienst. Hij vindt dat de CIA niet hoeft te accepteren dat een film de herinnering aan in actie gestorven CIA-agenten vertroebelt.

Morell heeft er moeite mee dat de film suggereert feitelijk accuraat te zijn, terwijl er volgens hem zaken overdreven en onjuist worden verbeeld. De informatie over de verblijfplaats van Osama bin Laden is volgens Morell niet verkregen door “enhanced interrogation techniques” (lees: marteling) maar door het verzamelen van informatie uit verschillende bronnen, klassiek inlichtingenwerk dus. Maar, zegt Morell zelf in zijn verklaring, een deel van die informatie was afkomstig van gevangenen die zijn onderworpen aan “enhanced techniques”. Dus er is toch gemarteld.

Plaats een reactie