Waarom worden in India zoveel vrouwen verkracht?

Open  | 12 January 2013 - 06:4512 Jan - 06:45

Ligt het aan het patriarchaat, de politie of het neoliberalisme? De Indiase media buigen zich over de oorzaken van het seksuele geweld.

Waarom worden in India zoveel vrouwen (op een gewelddadige manier) verkracht (in het openbaar)? In het Indiase magazine Open gaat Omar Ahmad op zoek naar oorzaken voor het buitensporige seksuele geweld.

Het patriarchaat is niet de oorzaak van het hoge aantal verkrachtingen, meent Ahmad. Alle Indiase mannen groeien op binnen patriarchale verhoudingen en niet alle Indiase mannen zijn verkrachters, luidt zijn redenering. Mannen die macho worden opgevoed, zoals Ahmad zelf, kunnen misschien zelfs wel beter hun mannetje staan om vrouwen die worden aangerand te hulp te schieten. Ahmad vertelt hoe hij zelf in 2000 een vrouw die in een bus werd aangerand hielp en daarbij zelf gewond raakte.

Ahmat denkt dat de Indiase Politiewet (die uit 1861 stamt) hervormd moet worden zodat de politie meer juridische mogelijkheden en menskracht krijgt om verkrachtingsgevallen op te lossen. En dat is hard nodig, want tussen 2002 en 2011 werd slechts 25 procent van de verkrachters juridisch vervolgd, terwijl het aantal verkrachtingen met bijna 10 procent toenam.

The Hindustan Times noemt de moeizame transisite van een traditionele maatschappij met veel standsverschillen naar een neoliberale economie de oorzaak. Modern uitziende mannen, die zich hullen in merkkleding, houden vast aan een achterhaald beeld van vrouwen, schrijft Sitaram Yechury in The Hindustan Times. Daarnaast worden vrouwen in kapitalistische samenlevingen gezien als seksuele objecten en niet als mensen. De combinatie van deze twee visies op vrouwen leidt tot buitensporig seksueel geweld in een samenleving die tot voor kort wegkeek bij verkrachtingen.

(Foto van Vincent Desjardins)

Plaats een reactie