De andere kant van de Arabische Lente

The New York Times  | 21 January 2013 - 08:3421 Jan - 08:34

Is de Arabische Winter ingetreden?

De Arabische Lente is ontaard in chaos en geweld. Extremistisch en uiterst gewelddadig islamisme heeft in Noord-Afrika de plaats ingenomen van de oude dictators. Zo begint een sombere analyse in de New York Times over de toestand in Noord-Afrika na de Arabische Lente.

De demonstranten wilden vrijheid en vrede, maar door de veranderde politieke structuren hebben terroristen nu vrij spel, aldus Robert Malley van de International Crisis Group. Ze kunnen makkelijker grenzen oversteken en hebben minder te vrezen van politie en justitie omdat veel landen zich na de Arabische Lente in een transformatiefase bevinden.

Het valt niet mee om de terroristen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de gijzeling in Algerije en de moordaanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Dat maakt het terrorisme bestrijden lastig, aldus de New York Times. De Amerikanen moeten sowieso oppassen dat ze zich nog niet gehater maken dan ze al zijn, waarschuwt voormalig CIA-analyst Paul R. Pillar, die nu als bijzonder hoogleraar veiligheidsstudies aan Georgetown University in Washington DC werkt.

The New Statesman is minder somber over de toestand van Noord-Afrika en het Midden-Oosten na de Arabische Lente. Natuurlijk, er is geweld, maar dat is niet uitzonderlijk in landen die hard bezig zijn een democratie te worden. The New Statesman verwijst naar Egypte en Tunesië, waar volgens het blad geen sprake is van een “Arabische Winter”.

(Foto van S. Schulman)

Plaats een reactie