Speuren naar frauduleuze woorden

8 February 2013 - 06:35 8 Feb - 06:35

FBI en Ernst & Young ontwikkelen software die taalgebruik van fraudeurs en afpersers herkent.

Accountantskantoor Ernst & Young heeft samen met de FBI software ontwikkeld die e-mails en andere tekstdocumenten scant op het gebruik van woorden en zinnen die wijzen op fraude. De FBI heeft de meest gebruikte termen gepubliceerd. In totaal let het fraudedetectieprogramma op 3.000 woorden en woordcombinaties.

“Cover up”, “write off”, “failed investment”, “off the books”, “nobody will find out” en “grey area” wijzen op fraude. “Special fees” en “friendly payments” zijn veel gebruikte termen in afpersingszaken. Zodra fraudeurs en chanteurs bang zijn betrapt te worden, schrijven ze dingen als “no inspection” en “do not volunteer information”.

Steven Poole vraagt zich op het weblog van The London Review of Books af of de publicatie van de lijst zal leiden tot nog meer eufemismen. Criminele werknemers weten nu immers wat ze niet moeten zeggen.

Ook niet-criminelen moeten op zoek naar synoniemen, schrijft Poole. Ook zinnen als “call my mobile” en “come by my office” zijn volgens de FBI en Ernst & Young verdacht. Om niet in de netten van de fraudedetectiesoftware te raken moeten brave werknemers snel een woordenboek ter hand nemen om alternatieven op te zoeken.

(Afbeelding van Mark Gregory)

Plaats een reactie