Obama en zijn machiavellistische drones

11 February 2013 - 10:0011 Feb - 10:00

Een goede politieke leider is niet altijd goed.

Niccolò Machiavelli staat bekend als een machtsdenker. Maar de Italiaan was ook een moralist, schrijft David Brooks in The New York Times. Volgens Machiavelli moet een leider die zijn volk wil beschermen en goed wil doen voor zijn eigen mensen soms elders schade aanrichten. Net als Obama doet met zijn drones in Pakistan, Afghanistan, Jemen en andere landen eigenlijk.

In de Verenigde Staten woedt sinds enige tijd een heftige discussie over het morele recht van de Verenigde Staten om mensen met drones te doden (hierover meer in het volgende nummer van 360). Brooks schrijft dat een leider die goed doet niet altijd zelf goed kan zijn. Obama staat volgens Brooks voor de machiavellistische keuze om terroristen te doden die de VS bedreigen en waarbij onschuldige burgerdoden vallen of de Verenigde Staten onbeschermd te laten.

Omdat doden met drones zo gemakkelijk is, loopt een politiek leider het risico in een monster te veranderen als hij er te veel en te snel gebruik van maakt. Daarom moet er volgens Brooks een onafhankelijke juridische commissie komen die alle doodsvonnissen beoordelen.

(Foto van Carl T. Jacobson)

Plaats een reactie