Bijen-buzz klinkt steeds luider in EU

De Standaard/Presseurop  |  3 March 2013 - 07:46 3 Mar - 07:46

Insecticiden neonicotinoïden lijken voor massale bijensterfte te zorgen. De industrie houdt een verbod tegen.

De buzz rond de bijen klinkt steeds luider. De kolonies gaan massaal dood en er wordt naar een schuldige gezocht. Zo zijn de neonicotinoïden in beeld gekomen, een groep insecticiden. De bal ging aan het rollen met een rapport van het Europese voedselagentschap EFSA. Dat zegt niet dat deze bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn van de bijensterfte maar oordeelt wel dat er grote risico’s aan verbonden zijn.

Meteen staan de neonics op de Europese politieke agenda. De Europese commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming, de Maltees Tonio Borg, doet eind januari een voorstel. Er zou twee jaar een verbod komen op het gebruik van drie belangrijke neonicotinoïden (imidacloprid, thiametoxam en chlotianidine). En dat in de teelt van mais, katoen, zonnebloemen en koolzaad. Het verbod zou ingaan op 1 juli 2013. Na twee jaar wordt het effect geëvalueerd. Op 25 februari zou het vast comité met de experts van de lidstaten zich over het dossier buigen. Maar de vergadering is uitgesteld naar midden maart.

EU zou zich willen indekken tegen rechtszaken

Onder druk van de industrie die met rechtszaken en schadeclaims dreigt, wordt er gefluisterd. Het kabinet van Borg noch fabrikant Syngenta willen daar op reageren. Het voorstel blijkt inmiddels al aangepast. Het is uitgebreid naar de fruitteelt.

De Commissie heeft aan het vast comité een brief gestuurd met een opmerkelijke passage die aangeeft dat de ontwerptekst aan de producenten voorgelegd wordt. Hun reacties worden ingewacht voor 1 maart. Tegelijk geeft de brief aan ‘dat er indicaties zijn dat de producten niet langer voldoen aan de criteria van de eerdere goedkeuring’.

Het lijkt erop dat de Commissie zich op deze manier wil indekken tegen eventuele rechtszaken. De fabrikanten, grote jongens als Bayer en Syngenta, laten zich immers niet zomaar opzij zetten. Er verschenen paginagrote advertenties in kranten, de nationale overheden werden aangeschreven. Ze voorspellen ook het verdwijnen van 50.000 banen, en een financieel verlies van 4,5 miljard. Een peulenschil vergeleken bij de 153 miljard euro die bijen opbrengen doordat zij gratis gewassen bestuiven, zegt de andere partij.

Lees het volledige artikel uit De Standaard op de site van Presseurop.(Foto van Treesha Duncan)

Plaats een reactie