In het Zaatari kamp

The Arabist  | 10 April 2013 - 07:2010 Apr - 07:20

140.000 Syrische vluchtelingen wonen in kamp Zaatari in Jordanië.

Ruim een miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht. Vluchtelingenjuriste Parastou Hassouri bracht drie maanden door in kamp Zaatari in Jordanië waar 140.000 Syrische vluchtelingen wonen. Op de site The Arabist vertelt ze over haar ervaringen.

Hoewel Zaatari bekend staat als een goed kamp met tenten van goede kwaliteit en caravans, schrikt Hassouri van wat ze aantreft. Door het bureaucratische systeem van toelatingen (als bewoner of als bezoeker) tot het kamp voelen vluchtelingen zich volgens de juriste gedwongen te frauderen om aan voedselbonnen te komen. Jonge meisjes worden uitgehuwelijkt in ruil voor geld, goederen en bescherming. Een toekomst opbouwen in Jordanië, waar in totaal meer dan 320.000 Syrische vluchtelingen wonen, is bijna onmogelijk. Terugkeren naar Syrië is ook (nog) geen optie.

De strenge toegangscontroles voor de poorten van Zaatari zijn bedoeld om criminelen en andere onverlaten buiten te houden. Toch is er veel criminaliteit binnen het kamp. Diefstal van hulpgoederen, geweld, verkrachtingen komen dagelijks voor. Nieuwe vluchtelingen, vaak getraumatiseerd door het geweld in Syrië, zorgen volgens de eerste bewoners ook voor onrust. Ze zijn luidruchtiger, onrustiger en gewelddadiger dan de vroege vluchtelingen, die veel minder geweld hebben meegemaakt.

(Kinderen bij watertanks in Zaatari. Foto van EU Humanitarian Aid and Civil Protection)

Plaats een reactie