Bio-landbouw in greep van georganiseerde misdaad

die Tageszeitung/Presseurop  | 24 May 2013 - 14:1024 May - 14:10

Fraudezaken in de biologische landbouw nemen internationale proporties aan, met een groot aantal betrokken bedrijven. Deskundigen spreken zelfs van georganiseerde misdaad waartegen de autoriteiten moeilijk een vuist kunnen maken.

Vroeger, in de zogenaamd goede oude tijd, pleegde in de biologische sector hoogstens één enkele boer of handelaar fraude. In het ene geval had hij een beetje pesticide op zijn veld gesproeid, in het andere een paar conventionele, goedkope eieren onder zijn dure biologische eieren verstopt. Dat merkte nauwelijks iemand en legde ook kwantitatief weinig gewicht in de schaal.

Maar de bio-fraudeurs in Italië zijn dit stadium allang voorbij. Daar laten sinds kort volledig beroepsmatig opererende bendes, met behulp van een heel netwerk aan firma’s in diverse landen, grote hoeveelheden gangbare producten tot ecologische producten uitroepen.

Valse bio-certificaten

In april was al bekend geworden dat het openbaar ministerie in de Italiaanse stad Pesaro aan de Adriatische Zee een onderzoek had ingesteld tegen niet slechts één verdachte, maar tegen 23 vermoedelijke leden van een bende fraudeurs. Ze komen weliswaar allemaal uit Italië, maar werken onder meer in Moldavië, Malta en West-Europa. Tot de verdachten behoort zelfs het Moldavische filiaal van een ecologische controledienst uit Italië, die eigenlijk geacht was zelf bedriegers op te sporen.

Volgens de onderzoekers waren zij allemaal betrokken bij een complot om conventionele voedingsmiddelen uit Moldavië en Oekraïne te voorzien van valse bio-certificaten. Om de herkomst van deze producten te verhullen, maakten zij gebruik van een netwerk van minstens tien firma’s in verscheidene landen. Het openbaar ministerie heeft al 1.500 ton maïs en 30 ton soja in beslag genomen bij deze groots opgezette operatie, die Green War wordt genoemd.

Lees het volledige artikel uit die tageszeitung in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Tiegeltuf)

Plaats een reactie

Bio-landbouw in greep van georganiseerde misdaad (die tageszeitung/Presseurop)

Krieg gegen die Biofälscher (die tageszeitung)