Istanbul zet webcams uit om politiegeweld te verhullen

Hürriyet Daily News  |  1 June 2013 - 09:45 1 Jun - 09:45

Turkse overheid censureert publiciteit over protesten en gewelddadige reacties van de autoriteiten.

De gemeente Istanbul heeft webcams op verscheidene locaties buiten werking gesteld zodat het politiegeweld tegen de demonstranten niet in beeld wordt gebracht. Om te voorkomen dat demonstranten en toeschouwers zelf foto’s en filmopnamen maken wordt het mobiele dataverkeer in het Taksim Gezi Park, de centrale lokatie van het protest tegen de Turkse overheid, gedemonstreerd. Voor zover nu bekend zijn twaalf demonstranten zwaar gewond geraakt door geweld van de politie.

De demonstranten en bezetters van het Taksim Gezi Park in het centrum van Istanbul protesteren tegen de kap van bomen en de herinrichting van het Taksimplein voor de bouw van een winkelcentrum. De bezetting van het park en de demonstraties duren nu al vijf dagen. De rechter heeft via een voorlopige voorziening bepaald dat de bomenkap niet mag doorgaan. De protesten houden echter aan en slaan nu ook over naar Ankara. Algemeen wordt aangenomen dat de felheid van de protesten samenhangt met het beleid van de conservatieve Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan die als sinds 2003 aan de macht is.

Erdoğans beleid wordt steeds autoritairder en er is steeds minder vrijheid van meningsuiting in Turkije. De persvrijheid is beperkt en tegen individuele journalisten en schrijvers wordt door politie en justitie soms streng opgetreden. Ook nu probeert de Turkse overheid er alles aan te doen om zo weinig mogelijk nieuws over de demonstraties naar buiten te laten komen. Niet alleen de burgerjournalistiek wordt verhinderd, ook de reguliere Turkse pers houdt zich onder druk van de overheid stil.

Het volgende nummer van 360 bevat een dossier over Istanbul.

(Foto van weblog #occupygezi)

Plaats een reactie