Duitsland heeft spijt van legalisering prostitutie

Spiegel International  |  3 June 2013 - 11:15 3 Jun - 11:15

Duitsland is een “paradijs voor mensenhandelaren” geworden.

Legalisering van prostitutie heeft in Duitsland een negatief effect gehad. Sinds het aanbieden en afnemen van seksuele diensten legaal is, worden meer vrouwen uitgebuit en is het aantal gevallen van mensenhandel drastisch toegenomen. Dat schrijft Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt zijn omslag aan tien jaar legale prostitutie in Duitsland.

De afgelopen tien jaar zijn tienduizenden vrouwen uit Roemenië en andere Oost-Europese landen onder valse voorwendselen naar Duitsland gelokt. In plaats van de beloofde baan in de horeca of in een schoonheidssalon kregen ze te maken met prostitutie. Ze worden gedwongen te werken in bordelen en clubs. Ze hebben geen enkele zeggenschap over het aantal klanten dat ze per avond moeten ontvangen, ze mogen geen klanten weigeren en mogen ook niet onderhandelen over wat ze wel en niet doen. In feite gaat het om seksuele slavernij, die het gevolg is van gebrekkige controle en handhaving van de prostitutie- en mensenhandelwetgeving. Duitsland wordt door mensenhandelaren beschouwt als een “paradijs”, schrijft Die Welt, omdat er nauwelijks controle op prostitutie door politie en justitie is.

Politiek partijen in Duitsland willen nu de prostitutiewetgeving aanscherpen om misstanden te bestrijden. Deskundigen op het gebied van mensenhandel en prostitutie zeggen dat een strengere bordeelwet niet voldoende is. De problemen die legale prostitutie oplevert, gaan veel verder dan wat er in bordelen gebeurt. Mensenhandel en seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen worden niet gezien als een mensenrechtenprobleem. Daarom worden er volgens deskundigen de verkeerde maatregelen genomen.

(Seksbioscoop in Berlijn. Foto van Stefan Kaz)

Plaats een reactie