Colorado maakt een puinhoop van de belasting

The Atlantic  |  4 June 2013 - 11:00 4 Jun - 11:00

Amerikaanse staat ondergraaft zijn eigen legitimiteit door burgers te veel inspraak op belastinggebied te geven.

Amerikanen hebben een wat moeizame verhouding met belastingen. Veel Amerikanen vinden het maar niks dat ze geld aan de overheid moeten afdragen dat vervolgens wordt gebruikt voor publieke voorzieningen. Er zijn relatief veel Amerikanen die het recht van belastingheffing bestrijden. In Colorado hebben ze voet aan de grond gekregen. In deze Amerikaanse staat mag de overheid geen belastingen verhogen of nieuwe belastingen invoeren zonder referendum. Dat is per referendum besloten. De “Taxpayer Bill of Rights” van Colorado, zoals de volkswet heet, bepaalt ook dat de overheid reeds geïnd belastinggeld niet mag uitgeven als de (goedgekeurde) belastingverhogingen sneller stijgen dan de inflatie. Dat belastinggeld moet worden teruggegeven aan de inwoners van Colorado.

Een referendum om de Taxpayer Bill of Rights kan niet worden uitgeschreven omdat na de aanname van TABOR een referendum is aangenomen dat bepaalt dat referenda voortaan nog maar over één kwestie mogen gaan. TABOR is een complex stelsel van wetten dat veel verder reikt dan _one issue_.

Is een overheid die geen inspraak meer heeft in zijn eigen belastingstelsel nog wel een legitieme overheid? Die vraag speelt in de rechtszaak Kerr v. Hickenlooper waarover The Atlantic schrijft. In dit proces, aangespannen door belastingbetalers, politici en ambtenaren, gaat het om de vraag wat er nog over is van de staat Colorado. De iniatiefnemers van het proces willen dat TABOR ongrondwettelijk wordt verklaard zodat de staat Colorado gewoon zijn werk weer kan doen.

(Landschap in Colorado. Foto van Luis Algerich)

Lees ook: 8.000 Franse huishoudens betalen 100 % (of meer) belasting

Plaats een reactie