Rusland wil data van alle Europese passagiers

Süddeutsche Zeitung  |  5 June 2013 - 05:55 5 Jun - 05:55

Zero privacy voor bezoekers uit de Europese Unie.

Rusland wil net als de Verenigde Staten alle passagiersdata van Europese bezoekers en mensen die het land passeren. Het gaat onder meer om namen, adressen en creditcardnummers van mensen met het vliegtuig, de boot, de boot, de bus of de trein naar Rusland reizen. Ook de contactgegevens van mensen in Rusland bij wie Europese bezoekers logeren willen, de Russische autoriteiten hebben. Europese reizigers moeten de gewenste persoonlijke gegevens direct bij het boeken van een ticket invullen. De data-eis gaat per 1 juli as. in.

De Europese Unie wil niet meewerken aan het dataverzoek omdat de Europese privacywetgeving het doorgeven van privacygevoelige gegevens zonder toestemming van de rechthebbenden verbiedt. Moskou dreigt nu met een vlieg- en landverbod.

Ook de EU kan Europese luchtvaartmaatschappijen verbieden om op Rusland te vliegen als ze meewerken aan het verzoek op persoonlijke data van passagiers. Bedrijven die in de Europese Unie zijn gevestigd moeten zich aan de EU-wetgeving houden. Overigens eisen de Verenigde Staten al jaren persoonsgegevens van reizigers. Om te voldoen aan de Amerikaanse eisen heeft de Europese Commissie een speciaal dataverdrag met de Verenigde Staten gesloten. Critici vinden dat die overeenkomst de privacy van Europeanen schendt.

(De luchthaven van Moskou. Foto van Tauno Tohk)

Lees ook:
Prominente econoom ontvlucht Rusland

Handen wassen onder het toeziend oog van een Indiase big brother

Plaats een reactie