Garry Kasparov ontvlucht Rusland

The Moscow Times  |  6 June 2013 - 17:45 6 Jun - 17:45

Schaker en politiek activist is bang voor een politiek proces in Moskou.

Schaker en politiek activist Garry Kasparov keert niet terug naar Rusland. Dat zei hij vandaag op een bijeenkomst in Genève waar Kasparov een mensenrechtenprijs in ontvangst nam. Kasparov, een openlijke tegenstander van president Poetin zegt bang te zijn voor vervolging in Rusland. Ook is hij bang dat hij Rusland niet meer mag verlaten als hij teruggekeerd is.

Vorige week is de bekende econoom Sergei Guriev, directeur van de New Economic School in Moskou, uit Rusland gevlucht. Guriev was net als Kasparov bang voor een arrestatie en valse beschuldigingen.

Kasparov is dit jaar twee keer opgeroepen om te getuigen in een strafproces. Vorig jaar werd hij aangehouden bij een demonstratie tegen de arrestatie van de leden van de punkband Pussy Riot. Twee van Kasparovs politieke medestanders,Alexei Navalny en Sergei Udaltsov, zitten gevangen vanwege hun betrokkenheid bij een demonstratie op het op het Bolotnaya-plein in Moskou tegen het regime van Poetin. Uit vrees dat hij de volgende is, gaat Kasparov niet terug naar Rusland.

(Kasparov op het WK schaken in Singapore. Foto van AceKindred)

Plaats een reactie