Het lot van NSA-klokkenluider Edward Snowden | video

The Guardian  | 10 juni 2013 - 11:3010 jun - 11:30

Wordt Snowden uitgeleverd aan de Verenigde Staten of kan hij in China blijven?

Edward Snowden is de man die aan The Guardian en de Washington Post vertelde hoe de National Security Agency (NSA) internetgebruikers van over de hele wereld afluistert via Prism en Boundless Informant. De informatie wordt beschouwd als “het lek van de eeuw”. Uit voorzorg heeft de 29-jarige Amerikaan, een ex-CIA-medewerker, zijn intrek genomen in een hotel in Hongkong. Zijn toekomst is uiterst onzeker. China kan Snowden uitleveren aan de Verenigde Staten.

Snowden was werkzaam als systeemanalist voor Booz Allen Hamilton en gedetacheerd bij de NSA. Eerder werkte Snowden voor de NSA als werknemer van Dell. Tijdens zijn werkzaamheden bij de NSA ontdekte Snowden dat de inlichtingendienst bij negen grote Amerikaanse internetbedrijven, waaronder Facebook, Twitter en Apple, de communicatie van gebruikers rechtstreeks van de servers kopieert.

In een video-interview met The Guardian vertelt Snowden waarom hij de informatie over het spioneren van de NSA heeft gelekt en hoe hij zijn toekomst ziet. Snowden is zich ervan bewust dat de CIA hem kan oppakken of dat de Verenigde Staten de Chinese maffia kan inhuren om hem uit de weg te ruimen. Toch heeft hij er geen spijt van dat hij zijn geweten heeft gevolgd en het publiek heeft geïnformeerd over de grootschalige afluisteroperatie van de NSA.

(Edward Snowden. Foto van The Guardian)

Lees ook:
Hoe zit het met het afluisteren van de NSA?

Plaats een reactie