Sensitiviteitstraining voor Poolse douaniers

Gazeta Wyborcza  | 11 June 2013 - 06:1211 Jun - 06:12

Grensbewakers leren tijdens een anti-discriminatieworkshop hoe het is om vluchteling te zijn.

Poolse douaniers volgens sensitiviteitstrainingen zodat ze meer begrip krijgen voor vluchtelingen die Polen, en daarmee het Schengengebied, proberen binnen te komen. Ze bezoeken onder meer een moskee en spelen rollenspellen waarbij de douaniers de rol van vluchteling moeten spelen.

De anti-discriminatieworkshops vinden plaats in het noordoosten van Polen in de plaats Kruszyniany, waar inheemse moslims wonen met Tartaarse wortels. De douaniers worden vastgenomen en moeten hun vingerafdrukken laten afnemen. Een paar dagen lang zijn zij de vluchtelingen in het rollenspel. Tijdens de training moeten de douaniers ook razendsnel integreren en het Georgische alfabet leren en Georgische gerechten leren bereiden. Zo krijgen ze een indruk van wat vluchtelingen doormaken als ze de Schengenzone betreden en zich een nieuwe taal en cultuur moeten leren eigenmaken.

De trainingen zijn in het leven geroepen na klachten over de mensonterende behandeling van vluchtelingen door Poolse grensbewakers. De eerste resultaten van de workshops zijn positief. De grensbewakers die de sensitiviteitstraining hebben gevolgd vertonen veel meer empathie als ze met vluchtelingen te maken krijgen.

(Foto van Manolo Gomez)

Plaats een reactie