Keizer Alexander van de NSA

Wired  | 15 June 2013 - 13:0015 Jun - 13:00

Keith Alexander, de baas van de National Security Agency, is een cyberwarstrateeg die zoveel mogelijk data wil om zijn koers te bepalen.

Keith Alexander, een voormalig generaal in het Amerikaanse leger, is de baas van de National Security Agency (NSA), de inlichtendienst die de afgelopen week in opspraak kwam vanwege het bespioneren van burgers via de internetdiensten van o.a. Google, Twitter en Facebook. Wie is deze man, die de bijnaam ‘Keizer Alexander’ heeft? We hebben al veel kunnen lezen over klokkenluider Edward Snowden die onthulde dat de NSA op zeer grootschalige wijze mensen bespioneert, maar wie is zijn tegenspeler eigenlijk?

In Wired portretteert James Bamford, een van de meest vooraanstaande Amerikaanse deskundigen op het gebied van geheime diensten, Keith Alexander. Bamfords specialisatie is de NSA. De bijnaam Keizer Alexander heeft de NSA-baas niet voor niets. Alexander is een onbekende, maar oppermachtige man. Naast directeur van de NSA is hij chef van de Central Security Service en opperbevelhebber van de US Cyber Command, het Amerikaanse internetleger.

Cyberoorlog is waar Alexander zich het meeste mee bezighoudt. Ook voordat hij de baas van de NSA werd, hield de generaal zich al bezig met de bescherming van de digitale grenzen van de Verenigde Staten. Het verzamelen van zoveel mogelijk data over iedereen maakt onderdeel uit van zijn cyberwarstrategie, zo maakt Bamford aannemelijk in zijn uitgebreide en boeiende artikel over Alexander.

(Keith Alexander als keynotespreker op een bijeenkomst over cybersecurity. Foto van CSIS)

Lees ook:
China kan mensenrechten en vrijheid van meningsuiting beschermen

Het lot van NSA-klokkenluider Edward Snowden | video

Hoe zit het met het afluisteren van de NSA?

Verkoop van 1984 van Orwell is met 7.000 % gestegen sinds NSA-onthulling

Plaats een reactie