Canada is een petrostaat geworden

Foreign Policy  | 26 June 2013 - 09:2026 Jun - 09:20

Olieboringen gaan voor het milieu in het nieuwe Canada.

Canada was altijd het vriendelijke buurland van de Verenigde Staten, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy. Als je de twee landen zou moeten vergelijken, zei Douglas Adams eens, zijn de Verenigde Staten een oorlogszuchtige tienerjongen en Canada een verstandige jonge vrouw van in de dertig.

Maar Canada is volgens FP veranderd sinds het naar olie en gas boort en energie als één van de belangrijkste inkomstenbronnen is gaan beschouwen. Canada is niet langer de betere helft van Noord-Amerika, maar een schurkenstaat, een dystopie, aldus FP.

De export van gas en olie levert inmiddels 25 procent van het Canadese nationale inkomen op. Canada is nu de grootste leverancier van olie aan de Verenigde Staten. FP schetst hoe de oliewinning ten koste gaat van het milieu en de natuur.

De conservatieve regering, die sinds 2011 aan de macht is, vindt oliewinning belangrijker dan het milieu. Tegenstanders van olieboringen in natuurgebieden, milieudeskundigen en vakbondsmedewerkers die zich zorgen maken over de arbeidsomstandigheden in de snel groeiende olie-industrie worden afgedaan als ‘onpatriottisch’. Wetgeving die het milieu beschermt, wordt veranderd en subsidies voor onderzoek naar klimaatverandering en milieu worden afgeschaft.

(Foto van R. Blood)

Plaats een reactie