IJsland vroeg FBI-agenten te vertrekken

The New York Times  | 27 June 2013 - 06:2027 Jun - 06:20

Terwijl alle aandacht uitgaat naar klokkenluider Edward Snowden blijven de VS onderzoek doen naar Julian Assange van WikiLeaks.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken van IJsland, Ogmundur Jonasson, heeft in 2011 FBI-agenten verzocht het land te verlaten. De Amerikanen zeiden dat ze IJsland wilden helpen om een hackersaanval op overheidscomputers te voorkomen en kregen om die reden toegang tot het land. In werkelijkheid wilden de FBI-agenten informatie over WikiLeaks en Julian Assange verzamelen. Toen minister Jonasson dat ontdekte heeft hij de agenten verzocht IJsland te verlaten. Dat meldt The New York Times in een artikel over onderzoek naar WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Alle aandacht gaat nu uit naar de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden die onlangs onthulde hoe de NSA iedereen bespioneert. De New York Times toont aan dat de Verenigde Staten in stilte ook nog steeds informatie verzamelen over Assange, die sinds juni vorig in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verblijft. Hij heeft recht op asiel in Ecuador, maar de Britse overheid laat Assange niet vertrekken.

Twee IJslandse informatie-activisten kregen vorige week van Google te horen dat de Amerikaanse overheid hun Gmail-account heeft ingezien. De VS hadden hiervoor toestemming van de rechter gekregen. Het gaat om de mail van programmeur Smári McCarthy en voormalig WikiLeakslid Herbert Snorrason.

(Foto van Poptech)

Plaats een reactie