Britse parlementariër: 'Stuur de FBI op Rupert Murdoch af'

The Guardian  |  5 July 2013 - 13:45 5 Jul - 13:45

De Amerikaanse federale politiedienst heeft de bevoegdheid om corruptie van Amerikaanse bedrijven in het buitenland te onderzoeken.

Chris Bryant, parlementariër voor de Labour-partij en slachtoffer van de afluisterpraktijken van Rupert Murdoch, vindt dat de FBI een onderzoek moet instellen naar de mediamagnaat. Bryant deed deze uitspraak naar aanleiding van een uitgelekte opname waarop te horen is hoe Murdoch, oprichter en CEO van News Corporation, tegen journalisten van The Sun tekeer gaat over het onderzoek naar de afluister- en omkooppraktijken van de Britse pers. Murdoch vindt dat de ophef over het afluisteren en omkopen op niets is gebaseerd. De opname is gepubliceerd door de website voor onderzoeksjournalistiek ExaroNews en uitgezonden door Channel 4 News.

Uit de opname, die in maart is gemaakt tijdens een bijeenkomst van journalisten van The Sun, blijkt dat Murdoch op de hoogte was van het afluisteren en het omkopen van politiemensen. De mediamagnaat vindt het gedrag van de politiemensen die onderzoek deden naar crimineel handelen van journalisten die voor Murdochs uitgaven werkten een “schande”. Verdachte journalisten werden van hun bed gelicht, meegenomen naar het bureau en verhoord door de politie. De behandeling verschilde niet van die van verdachten van andere misdrijven.

Bryant vindt dat de FBI onderzoek moet doen naar Murdoch en zijn Amerikaanse bedrijf News Corp. De Amerikaanse federale politiedienst heeft de bevoegdheid om corruptie van Amerikaanse bedrijven in het buitenland te onderzoeken en verdachten aan te klagen. Het omkopen van politiemensen valt onder corruptie. Bryants collega Tom Watson, eveneens Labour-parlementslid, heeft aan de Amerikaanse senator John D. Rockefeller geschreven. Watson wil dat een Amerikaans onderzoek naar Murdoch en News Corp niet wordt tegengehouden.

Naar aanleiding van het journalistieke afluister- en omkoopschandaal heeft in Groot-Brittannië onder leiding van rechter Brian Leveson een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar het functioneren van de Britse pers, de zogeheten Leveson Inquiry. Leveson concludeerde dat er een onafhankelijke commissie nodig is die toezicht houdt op de Britse pers omdat journalisten de eigen gedragscode negeren. Zowel de Britse politiek als de media voelen weinig voor zo’n perswaakhond.

(Rupert Murdoch op het World Economic Forum in 2009. Foto van World Economic Forum)

Plaats een reactie