Wat heeft Obama aan drones?

London Review of Books  | 15 July 2013 - 09:1515 Jul - 09:15

De voordelen van drones uitgelegd.

In een bespreking van het boek The CIA, a Secret Army and a War at the Ends of the Earth van Mark Mazzetti in de London Review of Books legt Stephen Holmes uit waarom president Obama dol is op drones. Drones hebben als voordeel dat je verdachten niet hoeft te arresteren en te berechten. Dat is juridisch gezien buitengewoon gecompliceerd, zie het debacle van Guantánamo Bay. Verdachten direct doden is eenvoudiger. Als het om verdachten van terrorisme gaat, voorziet de Amerikaanse wet de uitvoerders van het executiebevel ook van een legitimatie.

Volgens Mazzetti is er nog een reden waarom de Amerikaanse overheid graag drones inzet. Als terrorismeverdachten opgepakt en verhoord worden, zouden medewerkers van de inlichtingendiensten die de arrestaties en verhoren uitvoeren (meestal zijn het CIA-agenten) vervolgd kunnen worden wegens marteling. Vanwege die angst zouden de geheim agenten minder gemotiveerd zijn om arrestanten informatie te ontfutselen.

Drones stelden Obama ook in staat om een einde te maken aan fysieke oorlogsparticipatie in landen als Irak en Afghanistan. Obama’s voorganger reageerde met traditionele militaire middelen (troepen naar het buitenland sturen) op de terroristische aanvallen van 11 september 2001. Drones zijn Obama’s high-tec antwoord op terroristische dreigingen.

Mazzetti maakt zich zorgen om de dronesaanvallen omdat ze vaak gebaseerd zijn op weinig informatie en op informatie van onbetrouwbare bronnen. Omdat het doden zo gemakkelijk is voor de Amerikanen lijkt de behoefte om uit te zoeken wie nu echt een gevaar oplevert voor het land sterk verminderd te zijn. Het resultaat: vele onschuldige slachtoffers en boze nabestaanden. De willekeur waarmee de Amerikaanse overheid mensen in Jemen, Somalië en Pakistan lijken te doden zorgt voor een nieuw terroristisch potentieel. Waarom zouden Jemenieten. Somaliërs en Pakistani op hun beurt niet willekeurige Amerikaanse burgers mogen doden?

(Foto van Katerine Noll)

Lees ook:
Drone boven Washington

Voor en tegen drones

Plaats een reactie

What’s in it for Obama? (London Review of Books)