Steeds meer extreem Amerikaans politiegeweld

Salon  | 15 July 2013 - 10:5015 Jul - 10:50

Schieten op verdachten in plaats van ze in de boeien te slaan wordt normaal.

Burgerwacht George Zimmerman gisteren is niet-schuldig bevonden aan de dood van de tiener Trayvon Martin. Zimmermann schoot de 17-jarige zwarte jongen in februari 2012 dood omdat hij zich bedreigd voelde door hem. In Florida, waar Zimmerman de ongewapende Martin doodde, is deze vorm van zelfverdediging toegestaan.

Overal in de Verenigde Staten wordt momenteel geprotesteerd tegen de vrijspraak. Veel Amerikanen denken dat Martin werd doodgeschoten omdat hij een zwarte jongen in een hoodie was en dus gevaarlijk leek. De belangrijkste kwestie in deze zaak is niet de vrijspraak van George Zimmermann, maar de vraag waarom Trayvon Martin schuldig werd bevonden, schrijft Jelani Cobb in _The New Yorker_.

Salon publiceerde een week voor het oordeel van de jury in de zaak-Zimmermann een interessant artikel over extreem gedrag van Amerikaanse politiemensen bij arrestaties. In het stuk staan tal van voorbeelden van leden van arrestatieteams die volledig door het lint gaan als ze verdachten moeten arresteren. Bijzonder schrijnend is het verhaal van Edward C. Reed die aan het lezen was toen hij werd doodgeschoten. Reed werkte als bewaker bij een club waar volgens de politie illegaal werd gegokt. “Why did you shoot me? I was reading a book”, waren Reeds laatste woorden.

(De man op de foto komt niet in het bericht voor. Foto van Joel Bedford)

Plaats een reactie