Republikeinen vergeten steun aan apartheid

Foreign Policy  | 19 July 2013 - 13:2519 Jul - 13:25

Foreign Policy duikt in de recente Amerikaanse geschiedenis en beschrijft hoe de Republikeinen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime altijd hebben gesteund.

Met de gezondheid van Nelson Mandela gaat het iets beter. De anti-apartheidsactivist en politiek leider heeft net zijn 95e verjaardag gevierd. Tijd om stil te staan bij een bijna vergeten hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis, vindt Foreign Policy. Dat de Republikeinse partij het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime heeft gesteund dreigt uit het collectieve geheugen te verdwijnen.

Mandela werd geëerd in het Amerikaanse Congres. “Het is alsof we het over een oude vriend hebben”, zei de Republikeinse afgevaardigde John Boehner. De leider van de Republikeinen in het Congres, Eric Cantor, twitterde dat Nelson Mandela heeft laten zien hoe de wilskracht van één persoon kan zorgen voor vrijheid onder de meest moeilijke omstandigheden.


Maar, schrijft Foreign Policy, als het aan de Republikeinen had geleden was er nooit een einde aan de apartheid in Zuid-Afrika gekomen. Toen Mandela nog gevangen zat op Robbeneiland weigerden de regering-Reagan en Republikeinse politici de strijd tegen apartheid te ondersteunen. De Republikeinen weigerden mee te werken aan sancties tegen Zuid-Afrika. President Reagan benadrukte dat de Verenigde Staten altijd een vriendelijke relatie had gehad met Zuid-Afrika. Reagan bleef loyaal aan het racistische land vanwege Zuid-Afrika’s steun aan de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog. Reagan wilde zelfs de banden met Zuid-Afrika aanhalen toen hij president werd.

Reagan vergeleek het African National Congress (ANC) met een terroristische organisator. De Republikeinse politicus Pat Buchanan, adviseur en speech writer van Reagan, noemde Mandela zelfs een “treinbommengooier”.

(Eric Cantor tijdens zijn toespraak over Mandela in het Amerikaanse Congres.)

Plaats een reactie